הרמת סינוס: הליך מקדים בדרך לחיוך מושלם

ניווט בכתבה

השתלות שיניים מחייבות עמידה בתנאי סף של ממדי עצמות הלסת, על מנת שניתן יהיה  להחדיר לתוכן שתלים דנטליים. אך מה קורה במקרים בהם ממדי העצמות אינם מתאימים? במקרים אלו, קיים הליך שמטרתו לעבות את עצמות הלסת או להאריך אותן, ושמו הוא הרמת סינוס. אצלנו במרפאת ד"ר זליג תוכלו לעבור את ההליך הזה בצורה מקצועית ומדויקת, והנה כל המידע לגביו.

מה זה הרמת סינוס?

אז מה זה הרמת סינוס? ובכן, מדובר על הליך כירורגי מקדים להשתלת שיניים, שנועד לעבות או להאריך את עצמות הלסת. ההגדלה מתבצעת לכיוון חלל הסינוסים, ולמעשה מקטינה את נפחו על חשבון הגדלת אורך העצם, ומכאן שם ההליך, הרמת סינוס. מדוע ישנם מטופלים שלעיתים צריכים לעבור את ההליך הזה? כיוון שבמידה ומנסים להחדיר שתל דנטלי לתוך עצם שאינה ארוכה או עבה מספיק, הוא עשוי לפרוץ דרך צידה השני, הפונה אל מערות האף (קרי, הסינוסים), לא להיות יציב בתוך העצם ולגרום לכישלון התהליך.

מה צריך להיות גובה העצם?

במרבית המקרים, יש צורך ב-8 מ"מ של גובה עצם במטרה להחדיר את השתלים בצורה בטוחה. אצל אנשים רבים, עצם הלסת העליונה היא זאת שמראש מועדת לפורענות מבחינת ממדים וזאת כיוון שהיא דקה יחסית, ואצל חלק מהאנשים אף דקה מידי עקב נתונים אנטומיים הנקבעים על ידי הגנטיקה. אצל אנשים אחרים, העצם נספגה עקב חוסר בשיניים לאורך זמן, מחלות חניכיים וסיבות נוספות, כך שברגע האבחון מסתבר שאין די עצם שמאפשרת להתקדם בתהליך.

הרמת סינוס סגורה: כאשר נדרשת תוספת עצם מינימלית

קיימות שתי שיטות לביצוע הרמת סינוסים – הרמה סגורה והרמה פתוחה. הרמת סינוס סגורה מתאימה למקרים בהם יש צורך בתוספת עצם קטנה יחסית. כאמור, שתל דנטלי זקוק למינימום  של עצם לסת על מנת להיות מוחדר לתוכה בצורה טובה וחזקה. כאשר זה לא המצב, ויש צורך בתוספת שולית (של בין 3 לבין 4 מ"מ), הרמה סגורה היא ההליך המתאים והפשוט יותר. במהלך הטיפול הרופא מאריך את ממדי עצם הלסת ע"י חומרים שונים (נפרט עליהם בהמשך), לכיוון חלל הסינוסים, וזאת דרך פתח בחניכיים מהכיוון האנכי כלפי מעלה. מאחר ותוספת העצם הינה קטנה יחסית וההליך מהיר, ניתן פעמים רבות להחדיר גם את השתלים הדנטליים עוד באותו הטיפול.

הרמת סינוס פתוחה: כאשר נדרשת תוספת עצם גדולה יותר

במקרים רבים, תוצאות ה-CT של סריקת עצם הלסת העליונה מצביעות על חוסר עצם קיצוני, מה שמחייב הארכה משמעותית ונרחבת של ממדי העצם כלפי מעלה. במצב זה לא ניתן להאריך את העצם ולהרים את הסינוס מהכיוון האנכי, ויש צורך בביצוע הרמת סינוס פתוחה. הליך זה נחשב למורכב ומסובך יותר, מאחר והגישה אל חלל הסינוסים מחייבת פתיחת פתח מעל החניכיים ומהצד שלהן, תוך גישה ישירה לחלל הסינוסים ועיבוי העצם משם. מאחר וחוסר העצם קיצוני, לא ניתן לבצע את התהליך המגיע אחרי הרמת הסינוס מיד, ויש להמתין כ-6 חודשים בערך, עד שתיבנה עצם חזקה ויציבה במקום.

ניתוח הרמת סינוס: כיצד זה מתבצע בפועל?

על מנת לדעת האם יש צורך לעבור ניתוח הרמת סינוס ואיזה סוג, המטופל עובר סדרת בדיקות שכוללות צילומי הדמיה של עצמות הלסת. אצלנו במרפאת ד"ר זליג משתמשים בצילומי CT מתקדמים במטרה לבדוק את מצב הלסת, ומנסים לאתר נקודות עגינה ארוכות ועבות דיו. במידה ולא נמצאות נקודות כאלו, נמליץ על הליך הרמת סינוס מתאים, כאמור סגורה או פתוחה, בהתאם לממצאים. אפשרות נוספת שנוכל להציע לכם היא שימוש בשתלים מתקדמים, שיכולים לעיתים למנוע את הצורך בניתוח זה ולקצר את הטיפול.

במידה ויתברר כי אין מנוס מלבד ביצוע של ניתוח הרמת סינוסים, יהיה צורך גם להחליט באיזה חומרים להשתמש על מנת לעבות ולהגדיל את העצם. ישנן כמה אפשרויות לכך:

  • מקור עצמי: בשיטה זו מתבצע שימוש בחתיכות של עצמות שנלקחות מפיו של המטופל, למשל, מעצם הלסת התחתונה.
  • מקור תרומה: ישנן חברות המייצרות "בלוקים" של עצמות ממקור אנושי, אותן קיבלו מתרומות של אנשים. עצמות אלו מנוקות ומחוטאות ונמכרות למרפאות שיניים בממדים שונים.
  • מקור בקר: זוהי שיטה נפוצה מאוד בה משתמשים בעצמות בקר מרוסקות המיועדות לצרכי ההרמה.
  • חומרים מלאכותיים: בשיטה זו נעשה שימוש בתרכובות שונות המדמות את הרכב העצם הטבעית ומכילות מינרלים כגון זרחן, חמצן וסידן.

החומרים הללו מושתלים על גבי העצם הקיימת, ומקובעים למקומם ע"י רשת כירורגית מתאימה, הנספגת לאיטה עם הזמן. המטרה של חומרים אלו היא לגרום לגוף לייצר עצם טבעית סביבם, ובאמצעות כך להאריך ולעבות את העצמות לממדים הרצויים. הניתוח עצמו קרוי גם "השתלת עצם בחניכיים" והוא מתבצע בהרדמה חלקית, אך ניתן לעבור אותו גם בהרדמה מלאה לפי הצורך. כמו כן, הניתוח אורך בין 45 דקות לבין שעה וחצי.

הרמת סינוס החלמה: כמה זמן זה לוקח?

למרות שמדובר בהליך כירורגי, לאחר ניתוח הרמת סינוס החלמה אינה אמורה לקחת לכם יותר מידי זמן. היא מהירה יחסית ואינה נחשבת לקשה יותר מטיפולי שיניים אחרים כדוגמת עקירות או טיפולי שורש. אומנם, לאחר הרמת סינוס כאבים עשויים להתפתח בשל החתך הטרי בחניכיים והנפיחות במקום, אך כאבים אלו מגיבים היטב לתרופות נוגדות כאב שכיחות ללא מרשם ואמורים לחלוף לאחר מספר שעות עד ימים ספורים בלבד. עוד חשוב לדעת כי לאחר ניתוח הרמת סינוס זמן החלמה תלוי גם בסוג הניתוח.

ההחלמה לאחר הרמת סינוסים סגורה הינה קלה ופשוטה יותר, וניתן להגיד כי ניתן לחזור לפעילות מלאה כבר לאחר 3 ימים. ההרמה הפתוחה מעט יותר מורכבת ובהתאם לכך מתארכת גם תקופת ההחלמה למספר ימים נוספים עד שבועיים. על מנת להחלים בצורה  טובה, יש להקפיד על הוראות הרופא, ליטול את התרופות בזמן (תרופות מונעות גודש, אנטיביוטיקה), לבצע שטיפות במטרה למנוע זיהומים, להימנע מצריכת מאכלים קשים, לשמור על היגיינת הפה ולהימנע מעישון.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את:
רוצים לקבל עזרה?
השאירו פרטים ונציג ייצור אתכם קשר
שתפו עם חברים
שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
פופולרי באתר